Адана кебап – Вкусното турско изкушение

adana kebap

Вкусните изкушения на Ориента не са само сладкиши и локум. Адана кебап е емблематично ястие от турската кухня, добре известно е на всички и без съмнение – много вкусно. Леко подлютен, ароматен и сочен, адана кебап-ът се приготвя с продукти, които може да намерите лесно.

Характерно за адана кебап са плоските метални шишове, които се ползват при оформянето и при нагряване помагат кебапът да се изпече отвътре.

Месото

Факт е, че като цяло, агнешкото се консумира предимно по Великден и Гергьовден, печено или сготвено, но най-общо казано, си остава „сезонно“. Ако нямате възможност да намерите прясно агнешко месо, можете да го заместите с телешко. Адана кебап -ът е чудесен начин да разнообразим менюто на семейството.

Продукти за Адана кебап

  • 1кг. агнешка кайма (може смес агнешка и телешка или само телешка)
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 люта чушка
  • 1 с.л. Турски Микс Spizing
  • 40 г. меко масло
  • Една връзка магданоз
  • сол на вкус

Приготвяне на адана кебап

Лукът, червената чушка, лютото чушле, чесънът и магданоза се нарязват много ситно. Каймата се омесва с подправките и нарязаните зеленчуци. Добавя се маслото и още веднъж се измесва добре. Ако е нужно – добавете 2-3 с. л. студена вода. Каймата се прибира в хладилник поне за 2-3 часа, а най-добре за 1 нощ. Каймата се разделя на равни части и всяка част се оформя по дължината на шиш.

Не ги правете много дебели, за да могат да се изпекат добре.

Притискайте и сплесквайте каймата за да се разпредели равномерно по дължината на шиша. Оформените шишове може да приберете в хладилник, ако няма да печете веднага. Независимо дали ще печете на скара с дървени въглища, електрическа скара или грил тиган – те трябва да са добре сгорещени преди да сложите кебапа.

Ако все още не сте опитвали или приготвяли адана кебап, е време да го направите. Това изкушение от турската кухня е чудесен вариант да разнообразите менюто си и определено не е за изпускане.

За да се пренесете в Ориента, задължително трябва да използвате Турски Микс Spizing, който може да вземете от нашия магазин.

За гарантирания успех при оформянето на Адана кебапа използвайте метални шишове, които също моце да намерите от нашия магазин.

Абонирайте се за нашия бюлетин за да можете да следите всичко свързано със света на барбекютата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *