Барбекю на дървени въглища или газ

charcoal bbq steak

Знаем, че не можете да устоите на мириса на печено на скара и леко опушено месо. Това прави барбекюто задължителна придобивка на пролетния и летния сезон. Попитайте всеки барбекю майстор дали предпочита барбекю на дървени въглища или газ и вероятно ще се изненадате. Газта изобщо не е част от неговата азбука, защото готвенето на барбекю трябва да бъде на дървени въглища. Но защо това е така и какво барбекю ще ви е по-полезно? На въглища или газ? Нека ги сравним!

Както вече всички знаем, приготвянето на храната над огън дава началото на барбекюто, а готвенето над запалени въглища определено е техника най-близка до автентичния начин за приготвяне на печена храна. Но дали това все още е най-добрият, при наличие на толкова много модерни газови барбекюта?

Запалване на барбекюто

Няма как да отречем, че тук газта взима известно преимущество, въпреки че запалването на барбекюто на дървени въглища също не става бавно. Стига да сме подготвени добре, запалването на барбекю на дървени въглища няма да ни отнеме повече от 20 минути. Разбира се това ще е възможно ако имаме и уред за разпалване, който значително ще ускори процеса. С този уред, просто запалваме подпалките и поставяме уреда, напълнен с въглища, върху подпалките. Поради въздушната струя, въглищата се запалват и можете да ги изсипете в барбекюто след около 15 минути.

Контролиране на температурата

Газовото барбекю със сигурност позволява лесно регулиране на температурата чрез завъртане на газовите клапи нагоре или надолу. Температурата се покачва или понижава сравнително бързо.

Това отнема повече време при барбекюто на дървени въглища. С него, вие регулирате температурата с отворите за въздух в дъното и в горната част на барбекюто. Модела на Don Chef Grill Bae е снабден с две вентилационни клапи в дъното на корпуса позволяващи оптимална конвекция. Когато боравим с подобни клапи трябва да знаем следното: колкото по-големи са отворите за въздух, толкова повече кислород навлиза в барбекюто и температурата се покачва и обратното.

Дървените въглища или газ – значението им за вкуса

Най-важната причина да изберете барбекю на дървени въглища, пред това на газ, почти винаги е вкусът. Експертите са убедени! Вкусът на продуктите, приготвени на дървени въглища, е много по-интензивен.  Това също така е и една от причините да изберете въглища от високо качество, защото дори вида на дървото, от което са направени въглищата, оказва влияние върху вкуса.

Ние от Don Chef сме убедени какво трябва да изберете, ако искате превъзходен вкус на храната и  неповторимо преживяване от приготвянето на барбекю. Разработката на барбекюта ни отведе до създаването на модела Don Chef Grill Bae, който е изцяло пригоден за работа с въглища. Повече информация за него може да намерите ТУК.