Веган месо – Beyond Meat

beyond meat beef burger

Компанията за веган месо Beyond Meat навлиза на българския пазар със замах. Продуктите на марката се продават в редица магазини в нашата страна. Но какъв е този продукт? Вкусен ли е? От какво е направен? На всички тези въпроси и на още няколко ще отговорим сега.

Какво е веган месо?

Beyond Burger е растителен бургер, който изглежда като телешко, приготвя се като телешко, има вкус на телешко. Основните съставки на този наподобяващ истинско месо продукт са грах, червено цвекло и картофено нишесте. Грахът осигурява високото ниво протеина, цвеклото придава червения цвят на месо, а картофеното нишесте отговаря за консистенцията. Но какво го направи толкова привлекателен за почитателите на веган културата?

Защо веганите харесват веган месо?


Разбира се на първо място стоят етичните причини. Убиването на животни с цел препитание е в разрез с разбиранията на веган привържениците. С веган месото може да си боцкате, каквото ви хареса, без да се налага да се убиват животни.


Съществува и екологична причина, поради която Beyond meat стана популярна марка за продукти заместващи месо. Всички вече сме наясно с последиците от глобалното затопляне, особено след редицата природни катаклизми, които зачестиха драстично в последните няколко години. Животновъдството отговаря за между 18 и 25 процента от парниковите емисии в световен мащаб. Едно 100-грамово телешко кюфте оставя 2.7 килограма въглероден диоксид следа след себе си. Освен това, ресурсите, необходими за създаването на животински продукти, са много повече от тези за растителни. За направата на един Beyond Meat бургер се използват 99% по-малко вода и 93% по-малко обработваема земя, което води до 90% по-малко парникови емисии и 46% по-малко използвана енергия. С две думи — много по-устойчив е от телешкия си брат близнак.

В последните няколко години се появяват все повече проучвания, които показват връзката между животинската храна и редица заболявания, сред които сърдечно-съдовите болести. Все повече са и лекарите, които говорят за растителната диета като път към добро здраве. Но със сигурност ще срещнем и ответната страна, която твърдо защитава употребата на меса. Разбира се всичко трябва да става с мярка, а и да бъдем честни Beyond Meat все още не са еталон за здравословна храна. има още доста какво да се желае преди да можем да наречем Beyond Meat бургера “здравословен”, тъй като сред съставките му има и такива, които звучат повече като имена на баварски селяни, отколкото на хранителни съставки (например — малтодекстрин и метилцелулоза), но вероятно в бъдеще ще видим продукти, достойни и за тази графа.


Това ли е бъдещето?

На този въпрос все още няма точен отговор. В скорошен доклад инвестиционната банка UBS Group AG прогнозира, че до 2030 година пазарът на веган месо ще бъде над 85 милиарда долара. “Beyond Meat” жъне голям успех в целия свят, като продуктите им са налични в над 35 000 обекта в 20 страни, а през май 2019 влезе в нюйоркската борса и стана компанията с най-успешен първи ден на публично предлагане от 20 години насам. Освен това, много известни личности, сред които Бил Гейтс и Леонардо ди Каприо, инвестираха в компанията.


Каквото и да се случва с пазара на веган месо, едно е сигурно и то е, че няма как да бъде заличена страстта към барбекюто. Каквото и месо да искате да приготвите, насладата от паленето и печенето на барбекюто е несравнима с нищо друго. По-важното е, че можеш да намериш всичко за барбекюто на едно място!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *