Кедрова дъска – новият метод за печене

pechene na kedrova daska

Печенето върху кедрова дъска е сравнително нов метод за приготвяне на храна, но в същото време е интересен и приятен. Чрез кедровите дъски печенето на барбекю на месо, зеленчуци и риба става изключително лесно. Придават се на храната много специален вкус и аромат. Новият метод за печене на барбекю с кедрови  дъски е наричан също “дъска за печене”. 

Предимствата на кедровите дъски

Всеки, който е слагал сьомга, пъстърва, скумрия или каквато и да е друга риба върху барбекюто знае, че половината от нея може да остане на скарата при опита да я обърнем. Намазването с масло също не води до особено добър резултат. Използването на кедрови дъски променят играта! По този начин, освен, че се придава на храната отличителен опушен аромат, няма да се притесняваме, че каквото и да било ще залепне на скарата. За повишаване на аромата, трябва да оставете дъските да се накиснат в студена вода за 2 до 3 часа. След това просто поставете храната върху тях и сложете на барбекюто.

Сьомга на кедрова дъска

За да приготвим сьомга на кедровата дъска е необходимо първо да накиснем дъската във вода за около 2, 3 часа, като се затиска с тежест, за да може да поеме от течността максимално. Идеята е, По време на печенето на барбекю, месото на рибата поема от дъха на кедъра, който хем не се запалва, хем овкусява.

А колкото до самата сьомга – тя се овкусява само с ароматна смес от лимонов сок, зехтин и Провансалски микс от Spizing, който можете да намерите тук…

Обтрива се с течната подправка и се мята на добре намокрената дъска. Останалото го върши огънят. След приключване на термичната обработка, която трае около 20 минути, месото е с почти непроменен цвят, но има уникалният вкус на топло пушена риба с деликатно ухание на риган. Можете отново да подхраните богатството на вкусове и аромати, намазвайки със сместа повторно, непосредствено преди хапване. А кедровата дъска, на която сте готвили, автоматично се превръща и в съд за сервиране.

Ако не сте фенове на сьомгата, кедровата дъска е подходяща за почти всичко. Този метод за приготвяне на храната ще накара всеки на масата да се усмихне след първата хапка от ястието.

Можете да намерите кедровите дъски и в нашия онлайн магазин, просто кликнете на бутона отдолу!