Мариноването на месо – кога, как и защо

meat on grill and brush

Както всичко в живота, когато става въпрос за барбекю – вкусовете и предпочитанията се различават драстично. Има хора, които предпочитат сами да мариноват месото. Други просто го слагат върху скарата само със сол и черен пипер – добавяйки нещо вкусно по-късно като допълнителна подправка. Това е причината да се питаме задължително ли е мариноването на месо за да приготвим перфектното барбекю.

Защо е важно мариновамето на месо?

Нека започнем най-напред с осигуряването на месото. Ще ви бъде много по-лесно да познаете прясното месо ако го купите, без да е мариновано и предварително овкусено. Мариноването на месо често се използва в магазините за прикритие на естествената миризма и на истинския цвят – две неща, които са от огромно значение при разпознаването на свежото пилешко, свинско или телешко. Нещо повече, когато създавате своя собствена марината, вие много добре знаете какво съдържа и изненади тук са почти невъзможни.

Както сами разбирате, имаме доста убедителни причини в полза на домашното мариновано и повярвайте, това в никакъв случай не изисква огромни усилия от ваша страна. Маринатата прави месото крехко, сочно и овкусено.

Кога и как да мариноваме?

Винаги смесвайте продуктите за желаната марината в купа, след което добавяйте месото. Правилото е, че колкото повече време се маринова месото, толкова по-крехко става след печенето.

Остатъкът от маринатата в купата се използва, като сос за намазване на месото по време на печенето. Ако няма достатъчно останала смес в купата е добре просто да направите още, тъй като е добре периодично, докато се пече месото,  да се добавя по малко с помощта на четка за намазване. Така гарантирано ще запазим месото сочно и крехко, като също така ще попие максимално количество аромати от маринатата.

Какво да съдържа маринатата

За да направите истински успешна марината за месо, трябва да знаете, че всяка добра марината има три основни компонента – подправки, мазнина и киселина. Киселината е важна, за да стане месото крехко. Може да бъде оцет, ананас, бира, сметана, вино, домати, мляко, лимонов сок. Вариантите за подправките са много – билки, чесън, къри, черен пипер, лук и различни сосове – табаско, горчица (може и суха), кетчуп, мед и др. Виж всички подправки ТУК

Мазнината най-често е олио.

За да може да сте сигурни, че сте на прав път с мариноването може да започнете с комплекта за мариноване Don Chef Meat Master. В него е включено всичко необходимо за успешно мариноване на месо. За да разгледате комплекта Don Chef Meat Master натиснете бутона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *