Сладки картофи с подправки – печени

сладки картофи с подправки

Макар и нетрадиционен за нашите земи, сладкият картоф (батат) става все по-честа съставка в менюто ни. Той е предпочитана част от менюто, главно поради ценните хранителни вещества, които съдържа. Бататите са богати на магнезий, фибри, витамин А, B6 и са отличен източник на енергия. Сладки картофи поднесени във формата на традиционните пържени картофки ще придадат нов прочит на всяко ястие, с което ги гарнирате. Важно е да се подчертае, че тяхното приготвяне е дори по-бързо от обикновените картофи. Това ще ви позволи да отделите повече време на основното ястие.

Необходими продукти

За да приготвите вкусни печени батати с подправки ще са ви необходими:

  • 500 гр. сладък картоф (батат)
  • 5-6 стръка прясна мащерка
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. къри или микс от други подправки
  • 1-2 щипки сол
  • черен пипер
  • лют пипер

Начин на приготвяне

Първо ще ви е необходимо да загреете фурната на 200 градуса. Обелете и измийте сладките картофи. Нарежете бататите в на ивици, за да се доближават максимално по визия на стандартните пържени картофки. Сложете картофите в дълбока купа и поръсете с подправките, зехтина и солта. Разбъркайте добре и изсипете върху покрита с хартия за печене тава и разпределете равномерно. Печете около 20 минути и проверете с вилица дали са опечени.

Поднасяне на печени сладки картофи

Печените батати ще са повече от добро допълнение към вашето основно ястие. Особено ако са поднесени по нетрадиционен начин. За до можете да впечатлявате с визия всеки път своите приятели и роднини, задължително посетете нашия онлайн магазин. Там ще намерите много оригинални решения за това как да накарате и най-елементарното ястие да се превърне в специалитет от пет звезден ресторант.