5 грешки, които допускаме при печене на дървени въглища

5 грешки при приготвяне на барбекю, коити допускаме

Въпреки, че все още може да има спор за това, повечето от любителите на барбекюто ще се съгласят. Храната приготвена на въглища има по-добър вкус от храната на скара на газ. Да, печенето на газ е по-бързо и по-удобно. Когато обаче е уикенд и разполагате с цялото време, от което се нуждаете, въглищата наистина са начина да приготвите храната. За тези, които печенето на въглища е нещо ново, този метод може да отнеме известно време да бъде овладян. Ето пет често срещани грешки сред новобранците. Всички сме допускали тези грешки когато сме започвали да печем на дървени въглища.

Грешка 1 – Забравяте да използвате съда за разпалване на въглища

Най-важната част от печенето на дървени въглища е самият въглен. Една от най-важните части от процеса на печене на дървени въглища е приготвянето на въглищата. За запалване бихте се изкушили да използвате запалителна течност. Това също е една от често срещаните грешки. Имайте предвид, обаче, че всяка течност, която използвате за запалване, в крайна сметка ще овкуси храната. Това е нещо, което никой от нас не иска. Вместо това използвайте съда за разпалване на въглища. Просто е, запалвате подпалки и поставете уреда, напълнен с въглища, върху тях. След това оставяте науката да свърши останалото. В зависимост от това колко дървени въглища сте сложили в съда, трябва да отделите 15-20 минути, за да се запалят напълно въглищата. Моделът, който предлагаме в Don Chef има огромно предимство пред своите конкуренти. Почти два пъти по-бързо и по-качествено се извършва запалването на въглищата.

Тук може да видите пример за използването съда за разпалване на въглища Char-Broil

Грешка 2 – Изсипване на въглищата в барбекюто преди да са готови

Една от най-големите грешки, която не трябва да допускаме е изсипването на въглищата прекалено рано. Трябва да изсипете въглищата в барбекюто, чак тогава, когато те са напълно сиви на цвят. Това е много важно и макар да знаем, че вие и гостите ви вероятно сте гладни, малко търпение тук наистина ще ви се отплати в крайна сметка. Проблемът тук е, че ако не изчакате и добавите още въглища след като ги изсипете в барбекюто, докато някои от тях все още са черни, ще имате много повече затруднения при контролирането на температурата. Черният въглен ще продължи да се загрява. Изведнъж начинът, по който сте разпределили въглищата си в скарата, вече няма да съответства на желаната температура.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Грешка 3 – Загряване на двете страни на барбекюто до еднаква температура

С газовите скари имате възможност да контролирате температурата от всяка страна с простото завъртане на ключ. Начинът, по който правите това с въглищата, обаче е като разпределите поне 75 процента от въглищата от едната страна. Така ще създадете две различни температурни зони. Това ви позволява да готвите различни храни с различна скорост. Също така ви дава възможност да оставите храната да почива на малка температура, докато приготвите всичко останало.

Грешка 4 – Забравяте да загреете скарата преди готвене

Подобно на фурната, трябва да загреете грила, преди да хвърлите храна върху решетките. Също така, уверете се, че тези решетки са чисти, преди да поставите нещо върху тях. След като вашите въглища са разпределени, затворете капака и го оставете да престои в продължение на пет до 10 минути, преди да поставите каквато и да е храна върху въглените. Все пак искаме да чуете леко цвърчене, когато месото, плодовете или зеленчуците докоснат решетките.

Грешка 5 – Забравяте да използвате вентилационните клапи

Газовите барбекюта ви дават огромен контрол. Макар да изглежда, че печенето на дървени въглища не може да е прецизно, всъщност можете да манипулирате температурата на скарата, като просто използвате отворите за грила. Отворите контролират въздушния поток през решетката и колкото по-широко се отварят, толкова по-горещо ще стане. Ако се окажете малко притиснати от времето и вашите приятели и семейство станат ненаситни нетърпеливи, засилете топлината, като отворите клапите. Просто не забравяйте да следите храната, за да не изгори. Докато хората ще се оплакват, когато са гладни, те ще се оплакват още повече, когато храната, която им се сервира, е негодна за консумация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *