Агнешко месо за Гергьовден на барбекю

Агнешко месо за Гергьовден - Don Chef

Най-големият пролетен празник на българите наред с Великден е Гергьовден. Българската традиция на празника повелява извършването разнообразни обреди, свързани с добиването на първото мляко и сирене, с принасянето на курбан, с обичаите за здраве. С времето част от тези традиции се изменят, но характерно остава приготвянето на агнешко месо за Гергьовден.

Често пъти празничната трапеза се свързва с печенето на цяло агне и приготвянето на дроболина. Въпреки че всичко това си има своя чар, ние предпочитаме малко по-модерния начин за приготвяне на агнешко месо. Все пак процесът по приготвяне на барбекюто не включва само печенето на месото, а започва още с избора на правилното парче месо. Това означава, че имаме много повече работа за вършене, особено когато ще мариноваме предварително месото, както възнамеряваме да направим и сега. Това обаче не трябва да ви плаши, защото ако обичате барбекюто, то със сигурност ще изпитате удоволствие.

Избор на агнешко месо

Първо, освен ако не сте месар, може да сте малко объркани кои агнешки котлети да купите. Има два вида: котлети с ребра и котлети от кръста. И двата вида меса ще бъдат отличен избор, но трябва да сте наясно със следното. Ребърните пържоли се отрязват от агнешкия гръден кош, така че ще видите дълга ребрена кост по котлета. Това са така наречените френски агнешки котлети, наподобяващи формата на близалка. Лошото в този случай е единствено фактът, че в цената ще са включени именно кокалите. Ако не ви се дават пари за излишни кокали, то котлетите отрязани малко по-назад от ребърните ще свършат същата работа. Вкусът и на двата вида котлети е повече от превъзходен, особено ако се погрижите и за приготвянето на добра марината. Затова нека преминем към същинската част, а именно към това как да приготвим вкусно агнешко месо за Гергьовден.

Агнешки котлети по Марокански

Месото на скара е доста популярно в Мароко и често може да видите скари, поставени пред кварталните месарници. По този начин клиентите освен да си купят сурово, да могат и да опитат от прясно приготвеното месо на магазина, приготвено във вид за бързо хранене.

Мароканската марината, която ще приготвим включва четири основни компоненти – чесън, лимонов сок, мента и марокански подправки. Тя добавя остър, пикантен вкус, помагайки за превръщането на котлетите в запомнящо се семейно ястие.

Ние избрахме агнешки котлети от ребра. Първото което направихме е да оставим месото да се маринова за няколко часа преди печене. Ако имате достатъчно време е добре да го оставите за цялата нощ.

Какво ни беше необходимо за приготвянето на агнешко месо за Гергьовден?

  • 1 кг. агнешки котлети
  • 1/4 чаша листа мента (прясно нарязани)
  • 1/4 чаша кориандър (прясно нарязан)
  • две или три скилидки чесън (пресовани)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол на вкус (или 2 ч.л.)
  • 3 с.л. Марокански микс

По желание може да добавите 1 ч.л. Лют пипер Кайен

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Начин на приготвяне на агнешко месо за Гергьовден

Първата и най-важна стъпка е да си набавите необходимите продукти. Всичко което използвахме за приготвянето на агнешките котлети ще напишем под статията.

Следващата стъпка е смесването на всички съставки в подходяща за целта купа. След като всичко е смесено в подобно на каша субстанция е времето да добавите и агнешкото месо. Завийте го добре след като се уверите, че маринатата е достигнала до всеки котлет. Завитата купа поставете в хладилник и както вече споменахме, може да престои там дори и денонощие, стига да имате това време.

Следващият етап е печенето! Преди да запалите барбекюто извадете купата с агнешкото, за да може месото да придобие стайна температура. Когато всичко е готово, поставете котлетите на скарата и печете по 5-8 минути на страна. Агнешкото е месо което е добре да се яде средно изпечено.

Когато приготвяте агнешките котлети трябва да знаете, че се сервират веднага след като са приготвени. За целта може да използвате дървен поднос или каменни плочи за сервиране.

Така приготвено месото, Гергьовден никога няма да бъде същият! Сигурни сме, че резултата ще ви хареса. Ето какво използвахме ние, за приготвянето на агнешко месо за Гергьовден:

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Списък с необходими продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *