Барбекю за начинаещи – съвети

Don Chef - Барбекю за начинаещи - съвети

Никой не се е родил научен. Ако не сте запознати с приготвянето на барбекю, това ръководство ще ви помогне да печете като професионалист още при първото запалване на въглищата.

Определете типа на вашето барбекю

Първото нещо което трябва да направите е да разберете какво е барбекюто което ще използвате. Възможностите не са много, но е важно да ги знаете тъй като всеки тип барбекю предразполага към различни техники на печене и има различни тънкости. Възможностите пред вас са, барбекю на въглища, което е нашият любим избор, барбекю на газ или на ток. 

Подготовка на барбекюто

Първата стъпка към всяко страхотно барбекю е да се уверите, че грилът ви е чист. За стоманените или чугунени (без покритие) решетки използвайте стоманена четка с твърд косъм, за да отстраните остатъци, мръсотия или ръжда. Същото важи за скарите от неръждавейка. Ако остатъците са трудни за премахване, може да ги премахнете след като запалите барбекюто. За скари с никелово покритие (или друго незалепващо покритие) използвайте четка с мек косъм, за да избегнете надраскване. 

След това се уверете, че дъното на барбекюто е почистено от всякакви остатъци. Това е важна стъпка особено при барбекюто на дървени въглища, тъй като пепелта от последното палене ще попречи за доброто разпалване на новите въглища. Повече за почистването на барбекюто може да прочетете ТУК.

Скарите е добре да се намажат с мазнина, дори и да са с незалепващо покритие. Слоят трябва да е тънък, даже може да минете и с кухненска хартия след намазване, за да премахнете излишната мазнина.

Бонус съвет 

Когато си купите ново барбекю е добре да напръскате цялата му вътрешна повърхност с мазнина под формата на спрей. По този начин се получава един повърхностен защитен слой.

Запалване на барбекю

Когато използваме газов грил или електрическа скара, нещата са сравнително лесни, но когато използваме барбекю на дървени въглища е малко по-сложно. Точно затова по-подробна информация за това как да запалите барбекюто и какви въглища да използвате може да прочетете в следните две статии. 

5 ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАМЕ ПРИ ПЕЧЕНЕ НА ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА

ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА ИЛИ БРИКЕТИ – КОЕ ДА ИЗБЕРЕМ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *