Черен пипер – повече от обикновенна подправка

Don Chef Black Pepper - черен пипер

Пиперът е подправка, която е партньор на солта на нашите маси от стотици години. Той добавя собствен вкус към ястията, както и подобрява и засилва вкуса на други съставки. Подправка, произхождаща от Южна Индия, стимулира апетита и придава на храната нежна топлина. Черният пипер идва от катереща лоза, чиито плодове – малки кръгли плодове – узряват от зелено до червено и накрая до кафяво. Зърната на черния пипер всъщност са плодове, които се берат, когато станат червени. След това се сушат цели, преди да се продадат. Пиперът може да бъде зелен, бял или черен, в зависимост от това кога са събрани. Ще ви запознаем с няколко от най-висококачествените сортове черен пипер. Всеки уникален и с неповторим вкус.

Черен пипер сорт Red Kampot

                Пиперите от регион Кампот в Камбоджа са сред най-добрите в света. Горещият климат около бреговете на Тайландския залив и тежките глинести почви създават идеалните условия за отглеждане на черен пипер с превъзходни качества. Култивирането му традиционно се извършва на ръка, много трудоемко е и не се използват никакви изкуствени торове и пестициди. Цветът на Кампот пипера зависи от степента на зрялост и обработка – червен  Кампот е много рядка разновидност, получаващ се от напълно узрели, небелени плодове пипер. Червеният Кампот е много труден за отглеждане и много малко от най-добрите производители на пипер се осмеляват да поемат риска. Поради високата си степен на зрялост, червения Кампот пипер е особено ароматен, силно пикантен и плодов.

Черен пипер Black Kampot

Черният Кампот се получава от плодовете на все още зелен пипер от регион Кампот в Камбоджа. След набиране зърната се сушат на слънце и процесът на ферментация кара плодовете да почернеят. Следва това ръчно се подбират само най-дебели и хубави плодове.

Черният Кампот пипер е характерен с приятна и силна пикантност с нотки на мента и евкалипт. Използвайте само прясно смлян, за да усетите най-добре пълния му аромат.

Пушен черен пипер Banasura

Когато вземете силно ароматен пипер от най-добрите райони за отглеждане и го поверите на опитен майстор опушвач, резултатът обещава наистина страхотни вкусови преживявания. Пиперът Banasura от индийското крайбрежие Малабар е студено пушен няколко дни с буков дим. Процеса на студено пушене запазва характерните черти на пипера и ги смесва чудесно с финия буков дим.

Вкусът на Banasura пиперът е плодов, интензивен и наситено опушен. Перфектен е за завършване на стекове, риба, сирене или сосове, допринасяйки приятна опушена нотка.

Черен пипер Tellicherry

Tellicherry пиперът идва от Periyar Wildlife Sanctuary в индийския щат Керала, на крайбрежието на Малабар и е кръстен на пристанищния град Tellicherry. Там ръчно са подбрани най-големите и почти напълно узрели плодове пипер и се изсушават.

Tellicherry пиперът е много ароматен, орехов на вкус и по-интензивен, по-топъл от обикновения черен пипер. Ароматът му напомня на чай и сандалово дърво. На цвят е по-скоро кафяв отколкото черен, което се дължи на по-голямата зрялост на зърното при събиране на реколтата. Поради това често е наричан пипер с късна реколта.

Използвайте само прясно смлян, за да усетите най-добре пълния му аромат. Подходящ е за всички видове месо и зеленчуци.

Черен пипер Malabar Tiger

Този изключителен пипер идва от строго защитен природен резерват в планинските райони на крайбрежието Малабар, разположен в щата Керала в най-югозападната част на Индия. TIger пиперът се отглежда от малки групи производители, далеч от всякаква цивилизация. Реколтите са много малки, събирани на ръка и сушени на слънце, но нивата на ароматни вещества и етерични масла в тях са значително по-високи от тези на повечето пипери.

Идеален е с печено месо и риба, за сосове и яхнии.

Сечуански пипер

Сечуанският пипер носи името на провинция Сечуан в Китай, където е открит и расте в естествена среда. Донесен е в Европа от Марко Поло. Представлява висок храст с ярко червени плодове, които след обиране и сушене добиват тъмно-червен до кафеникав цвят. Сечуанският пипер е най-важната съставка в популярния в цял свят Chinese Five Spice микс.

Свежият му цитрусов аромат и лека пикантност са едни от най-характерните аромати в Азиатската кухня. Използвайте прясно смлян за пиле, патешко, риба и тофу.

Amazonia розов пипер

Родината на розовия пипер е Бразилия. Плодовете на този подобен на сумак храст са с ярко розово-червен цвят и силен плодово-сладък аромат. Поради леката си пиперливост са станали известни като розов пипер, въпреки че са коренно различно растение от черния пипер.

Може да се използва прясно смлян за сосове, дивеч, всякакви видове месо, десерти и сладкиши или за декорация на готова храна, сладоледи, бонбони и други.

Черен пипер Pondicherry в сол

В южноиндийския щат Тамил Наду ферментиралият пипер е традиционен специалитет. За да се получи ферментирал пипер, прясно събраните, напълно узрели зърна пипер се овалват многократно във влажна, естествена морска сол и се сушат на слънце. Солта извлича голяма част от влагата на зърното. В процеса на ферментация зърната губят част от лютивината си, а уникалния аромат на Pondicherry пипера се запазва.

Ферментиралият пипер се характеризира със своята мека и плодова пикантност и приятна нотка на сол. Идеален е за печени меса и френски пепър сос. Не е подходящ за мелницата поради високото си съдържание на влага.

Не зависимо кой е твоят избор на пипер, едно е сугурно! Няма да съжаляваш!

Всеми твоя пипер още сега!