Дивите гъби – всчко което трябва да знаем

ouster-mushrooms-grilled

Есента е сезонът на гъбите и брането на ядливи гъби е истинска наслада за гастрономите. През септември, октомври и началото на ноември те буквално изникват от земята, стига да знаем къде да ги търсим. Ядливите гъби, които са диворастящи са едно от природните богатства на България, тъй като почти половината от територията е заета от гори и планини, които са дом на ядливите диворастящи гъби. На всичкото отгоре гъбите са един от най-добрите начин да придадете дълбочина, вкус и текстура на всяко ястие.

Вкусни диви гъби

Всичко приготвено с дивите гъби е много вкусно, но трябва да обръщаме огромно внимание от къде се снабдяваме с тях. Най-лесният начин е си ги купим от някого, който разбира и се занимава именно с това. В същото време насладата от факта, че сами сме намерили и набрали ядливите диворастящи гъби, е неустоим. В този случай, обаче трябва много да внимаваме, тъй като много от гъбите имат смъртоносни двойници и дори усилията на лекарите не могат да поправят грешката на неопитния гъбар. Трябва доста натрупан опит, за да се различават ядливите от отровните гъби. Някои от диворастящите ядливите гъби нямат двойници и това улеснява значително гъбарите.

Ливадната печурка

Една от най-разпространените из нашите ширини и вкусни диворастящи гъби е ливадната печурка. Тя е бяла, с лек розов оттенък, а под шапката на гъбата е кафеникава. Месото на печурката доста плътно и бяло, като тя се отличава с ниското си и дебело пънче.

Сърнела

Сърнелата има типичен вкус на гъба, както и много приятен аромат при консумация, затова е сред най-популярните видове. При бране се разпознава по шапката. Гъбата расте перпендикулярно на пънчето, като в същото време тя е плоска и леко кафеникава на цвят.

Масловка

Масловката е чудесна на вкус гъба, с кръгла шапка и кафеникава на цвят. Гъбата трябва да се търси в иглолистните гори, по-високо в планината. Има много дебело и ниско пънче с жълтеникав цвят. Вкусът на гъбата е изключително приятен и плодов.

Пачи крак

Пачият крак е гъба много известна у нас още като жълтурка и лаберка. Гъбата е жълто-оранжева на цвят и изглежда като обърнато чадърче. Шапката на пачият крак е нагъната и вдадена навътре. Пънчето на гъбата е месесто и жилаво. Тази гъба няма правилно оформени пластинки, а вместо тях са развити плътни, изпъкващи жили, които са разположени по продължението на пънчето. Пачият крак има богат, наситен, плодов, горски вкус и аромат. Може да бъде намерена и набрана през лятото или есента.

Гъби кладница

Тази гъба се среща в широколистните гори, растяща по повърхността на дърветата. Кладницата е леко жълто-кафяво или кремаво-сива на цвят, с къси пънче и голяма ветрилоподобна шапка. Тя има деликатен вкус и аромат, така че е добре да бъде приготвена с много малко подправки, за да се запази максимално вкусът й.

Рецепта гъби кладница с орехи на барбекю


Необходими продукти:

  • 250 г гъби кладница
  • 3-4 стръка магданоз
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. орехово олио или зехтин
  • 1 с.л. орехови ядки

Начин на приготвяне

Ореховите ядки се наситняват. Магданозът се нарязва. Гъбите се почистват. Гъбите се пекат на скара по 1-2 мин. от всяка страна. Подправят се със сол и черен пипер. Поливат се с ореховото олио. Поръсват се с ореховите ядки и с магданоза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *