Марината за пържоли – рецепта

Don Chef - Марината

Мариноването е един от най-ефективните начини да промените и подобрите вкуса на месото, зеленчуците или дори плодовете. Както всяко нещо, приготвянето на марината има своите тънкости. Точно затова ще ви дадем основни насоки в приготвянето на марината.

3 неща, които трябва да правите

Първо за да бъде една марината добра, то тя трябва да се състои от 3 части мазнина и 1 киселина. Киселината може да бъде вино, оцет, кисело мляко, лимонов сок и други. Тя отговаря за това да може месото да бъде крехко и позволява да другите вкусове да проникнат в дълбочина в него. С нейна помощ месото ще се овкуси равномерно и любимите ни подправки, сложени в маринатата, ще го направят превъзходно.

На второ място трябва да знаете правилната пропорция между маринатата и месото. Една чаша марината е напълно достатъчна за овкусяването на 1 кг месо, зеленчуци или морски дарове. Третото важно нещо което трябва да споменем е свързано с времето след като сме смесили месото с маринатата. Задължително мариновайте храната в хладилника! Освен по-доброто овкусяване, по този начин ще предотвратите развитието на бактерии по храната.

3 неща, които не трябва да правите

На първо място тук трябва да поставим използването на сол. Твърде голямото количество сол може да направи месото сухо, тъй като ще издърпа влагата от месото. Също така, това ще доведе и до по-трудно проникване на ароматите на подправките в дълбочина. Това което може да направите е да посолите месото след изпичане.

На второ място трябва да споменем сладките съставки в маринатата. Ако сме решили да правим марината със сладка съставка, като мед или захар, то не трябва да печем месото дълго време. Ако печете на силен огън е възможно храната да изгори. Последното което трябва да кажем е, че не трябва да използвате останалата марината като сос. Възможно е суровото месо да е съдържало бактерии.

Марината за пържоли

За свинското месо е добре да знаем, че се комбинира добре със сладки маринати. Единственият проблем тук е какво свинско ще приготвяме. Сега ще представим марината, която я използвахме за приготвянето на свински пържоли от бонфиле. 

Това е достатъчно количество марината за около 1,5 кг пържоли. След като смесите съставките в купа и поставите месото ги оставете в хладилника за да се овкусят. Времето за овкусяване трябва да бъде минимум 30 минути, но не повече от 1 денонощие. Печете пържолите на около 170 градуса.