Масло с костен мозък „Маслото на Боговете“

Масло от костен мозък - Don-Chef

Костният мозък е съставка, която е позната в цял свят в продължение на хиляди години. Съвсем наскоро той се превърна в деликатес в гурме ресторантите и модерните заведения за хранене. Той също така започна да набира сила в кръговете за здраве и фитнес, поради своя звезден хранителен профил и множество ползи. Но как да превърнем тази изключително вкусна съставка в масло, което ще използваме да пренесем ястието ни на следващо ниво?

Какво е масло от костен мозък?

Маслото от костен мозък е деликатес, който е лесен за приготвяне, втвърдява се добре и може да създадете какъвто и да е вкусов профил, който ви подхожда, от билков до пикантен. Това вкусно нестандартно масло може да добави допълнителна кремообразност и аромат на всяка пържола. Единственото което трябва да се направи е парченце от него бъде оставено да се разтопи върху повърхността на топлата пържола. Други начини да се наслаждавате на Маслото на Боговете е като го смесите с картофено пюре или нанесете върху царевица на кочан, също така можете просто да го използвате  вместо обикновено масло.

Рецепта за Масло на боговете

Нека започнем първо с един малък трик! За да извлечем възможно най-добрия вкус от костния мозък е най-добре да премахнем останалата кръв в него. Как да стане това? Много лесно!
Поставете разрязаните парчета кост в купа и залейте с разтвор от вода и сол. Костите трябва да останат потопени поне два дни преди да продължим към следващата стъпка. Разбира се може да пропуснем натапянето във солена вода, но нека пак кажем, че със сигурност това ще подобри вкуса им.

Какво ни е необходимо?

  • 4-6 кости с телешки мозък, нарязани по дължина, с дължина около 15–20 cm
  • 4 скилидки чесън, белени
  • 250гр несолено масло с добро качество, при стайна температура
  • 2 супени лъжици ситно нарязан плосък магданоз
  • 1 чаена лъжичка Барбекю сол Spizing
  • Щипка люти люспи Spizing
  • Изцедете пресен лимонов сок
© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Начин на приготвяне на Масло с костен мозък

Запалете барбекюто и го загрейте на около 120 ° C. Тъй като е необходимо да печем костите само 1 час, може да използвате доста силно ароматизирано дърво. Дъб, хикори или мескит са добри варианти. Хвърлете вашите дървени стърготини или парчета върху въглените. Поставете костите с костен мозък нагоре, като е добре да не са върху въглищата, за да могат добре да се опушат. За да бъде това по-лесно може да запалите въглищата само в единия край на барбекюто. Направете малка лодка с фолио и поставете необелените си скилидки чесън, след което сложете близо до костите. Оставете костите да се опушат за около 1 час или докато костният мозък стане почти прозрачен. Скилидките чесън ще отнемат около 30 минути, докато омекнат на допир. Извадете костите и чесъна, когато са готови, и ги оставете да се охладят за 15 минути.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

В купа нарежете краве маслото на по-малки парчета, обелете меките скилидки чесън от корите им и ги добавете в маслото и намачкайте с вилица. Използвайте малка лъжица, за да отделите костния мозък от коста и го добавете. Сега прибавете останалите съставки и използвайте миксер, за да се смесят добре. Ако използвате електрическа бъркалка, използвайте средна скорост и разбийте, докато маслото стане светло и пухкаво. Ако го правите на ръка, бъркайте много енергично. Крайният резултат трябва да изглежда много по-блед от обикновеното масло поради влезлия в сместа въздух.

Поставете фолио и изсипете сместа в средата. Завийте плътно, оформяйки го като наденица и оставете в хладилник за 1 час преди употреба или замразете, докато имате нужда. Маслото ще издържи 3-4 дни в хладилника и 1 месец във фризера.

Този вид масло ще направи най-сухата и скучна пържола, вкусна и сочна!

Всичко необходимо можете да намерите в нашия онлайн магазин:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *