Скара, грил и барбекю – има ли разлика?

Don Chef - Скара грил и барбекю

Доста често когато говорим за храна приготвена върху дървени въглища, употребяваме думите скара, грил и барбекю. Но задавали ли сте си въпроса, дали съществува разлика между тях? Въпреки, че всичко приготвено на дървени въглища придобива страхотен аромат и вкус е добре да познаваме различните методи за готвене. Оказва се, въпреки че сме склонни да използваме думите „барбекю“ “скара”и „грил“ взаимозаменяемо, има разлика между тях. И ако сте истински готвач на открито, това наистина има значение! 

Грил 

Ще разгледаме грилът, както като предмет, така и като техника за приготвяне на храната. Ако говорим за предмета “Грил”, то това е най-често срещаният уред за приготвяне на храна на дървени въглища в дворовете ни. Той се характеризира с това, че е без капак. Всъщност, това имат предвид повечето от нас, когато казваме „барбекю“. 

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Печенето на грил, като техника за приготвяне на храни, става на висока температура и бързо. Обикновено 180-300 градуса. Често се прави и на директен огън. Меса като пържоли, стекове, морски дарове, хамбургери и хот-дог са чудесни за печене на скара. Много зеленчуци и някои плодове също са чудесни за приготвяне на грил. Печенето на грил се извършва на директен огън, където пламъкът (газ или дървени въглища) е точно под месото. Тук трябва да знаем, че имаме ограничение откъм дебелината на храната. С този уред и метод не може да приготвяме цели меса, цели ребра и т.н. За целта се използва барбекюто. 

Барбекю 

Разгледано като предмета “Барбекю”, това е общо взето грил с капак. Идеята на капака е да създаде относително затоплена отвсякъде среда. По този начин може да приготвяме по-дебели меса като опушеният аромат е доста по-добре изразен. Приготвянето на барбекю е готвене на храни на ниска температура и бавно. По-познато като Low and Slow.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Както вече споменахме, Барбекюто обикновено се използва за меса като ребра, свинска плешка, телешки гърди или цели пилета и пуйки. Тези видове меса се нуждаят от ниска температура на барбекюто и повече време, за да бъдат вкусни и крехки. Храната на барбекю се приготвя на много слаб огън от 130 до 180 градуса. Печенето на барбекю често се извършва с непряка топлина. Месото не е директно над пламъците, както при грила. Като източник на топлина за барбекю обикновено се използват дървени въглища или брикети. Различните видове дървесина излъчват различни опушени вкусове, които месото може да абсорбира. При приготвянето на барбекю има основно правило, колкото по-дълго печете, толкова по-крехко!

Скара 

Скара… Чували сме изрази като “Ще правя скара”, “Изпечено на скара” и т.н. Тук биха излезли доста гледни точки. Скарата всъщност е част както от грила, така и от барбекюто, а не целия уред. Затова няма да изпадаме в подробности за скарата, защото ако трябва да я сравняваме с нещо, то е по-правилно да я сравним с готвенето на плоча. 

В заключение 

Независимо какво се крие зад думите скара, грил и барбекю, едно е сигурно, всички те са свързани с вкусна храна, готини хора и много усмивки. Затова единственото което е нужно за да бъдете “Краля на барбекюто” е да сте добре подготвен. Влезте в нашия магазин още сега! В него ще намерите всичко необходимо, от подправките до аксесоарите и принадлежностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *