Солта – най-използваната и непозната подправка

Солта - най-използваната и непозната подправка

Какво точно е солта? Когато говорим за годна за консумация сол говорим за натриев хлорид или минерални смеси, които съдържат предимно натриев хлорид. Това е най-старaта и широко използвана подправка. Археолозите са открили доказателство за производството на сол, което датира от 8 000 години.

Как се добива солта?

Солта се добива основно по три начина:

1. Най-старият е чрез слънчево изпаряване на морска вода. Така се добиват всички  естествени морски соли. Такива са обикновената морска сол, Фльор дю сол, сивата морска сол и пирамидалната морска сол. Морската сол се отличава с високото съдържание на микроелементи и относително по високото съдържание на влага.

2. Каменна сол се добива от подземни залежи, където солта от старите океани е престояла милиони години и се е вкаменила. Тази сол излиза на мода през последните години под името Хималайска. Преди това тя се е ползвала основно за индустриални цели. Залежи на каменна сол има в цял свят. Цветът и варира от сивобелезникав до почти червен и се дължи основно на съдържанието на железни окиси в нея. Тя с много високо съдържание на натриев хлорид и не съдържа никаква вода. Разтваря се по-трудно и затова предполага много ситно смилане.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

3. Изкуствено изпаряване чрез изваряване е методът, по който се произвеждат така наречените люспести соли (flake salt). Най-известната от тях е Maldon, която се произвежда чрез изваряване на морска вода. Има и много места, където се добива сол чрез изваряване на подпочвени води, които преминават през подземни пластове със залежи от каменна сол. Тези соли се отличават с постоянното ниво на соленост и неутрален вкус и затова се използват в ресторантьорството и хранителната индустрия.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Трапезната/готварска сол

Трапезната/готварска сол е каменна или морска сол, която се разтваря във вода, пречиства се от микроелементи и след това се дехидратира, за да се получи еднороден избелен продукт към който се  добавят противослепващи агенти и йодид. Затова на опаковките и пише йодирана сол. Тя обикновено съдържа от 97% до 99% натриев хлорид.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Кошерната сол

Кошерната сол е рафинирана сол с плоски кристали без добавки (като йодид например). Използва се за осоляване на прясно, незамразено месо. Плоските и кристали полепват по-равномерно и предпазват месото от разваляне в по-топлите климати.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Морска сол

Морските соли  варират доста като качество, вкус и аромат в зависимост от района, от който идва водата, нейното специфично минерално съдържание и използвания метод за изпаряване. Те са най-богати на минерали и микроелементи.

Fleur de sel

Fleur de sel – това са първите солни кристали, които се образуват при слънчевото изпаряване на морска вода. Кристалите, които плуват по повърхността на солните басейни. Те се събират внимателно на ръка и са с високо съдържание на вода (10-15%). Тази сол е с най-богат вкус и аромат и с най-ниска соленост. Използва се за финиширане на ястия и за гурме кухня.

Sel gris (сива сол)

Sel gris (сива сол) е сол, която идва от същите солници като fleur de sel. Fleur de sel се събира от най-горния слой, a sel gris се оставя да падне на дъното на солния басейн, преди да се събере. Tя е с много високо минерално съдържание.

Пирамидална сол

Пирамидалната сол е естествено изпарена морска сол, която се получава на много малко места по земята. Най-известните солници за добив на такава сол са в Кипър. Получават се едри кристали с размер до 1 см. с формата на кухи пирамиди, откъдето идва и името и. Кристалите са с много фини и тънки стени. Лесно се чупят с пръсти и не е необходимо да се мелят. Това е най-подходящата за овкусяване сол поради грапавата повърхност на кристалите и лесното задържане на подправките по тях. Използва се за финиширане на ястия, стекове и печива. Пирамидалната сол е много ценена от кулинарите сол.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Розова каменна сол

Розова каменна сол – Хималайската версия на тази сол се добива в района  Пенджаб в Пакистан, главно от солната мина Khewra. По-малко известната боливийска версия се добива от планините Анди. Същата сол се намира и в солните мини в Полша и Румъния. Розовият цвят на солта идва от съдържанието на железен оксид. Хималайската сол  е 96% -99 % натриев хлорид, а като качество и вкус е подобна на обикновената готварска/трапезна сол.

Овкусени соли

Може да изглежда странно да ароматизирате сол тъй като тя има за цел да разкрие естествените вкусове на храните. Това обаче е чудесен начин за добавяне на допълнителен аромат към всяко ястие. Овкусената с подправки сол ще бъде с по-малко билков вкус от самата смес подправки, така че може да се добави при завършване на готвенето за свеж аромат. Ако използвате Chipotle сол ще добавите лека лютивост и пушен аромат, а Lemon & pepper солта ще освежи всяко рибно или постно ястие. Опушената  на дърва морскa сол пък придава естествен барбекю аромат на всяка рецепта.

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Други регионални соли

Разнообразието от соли е почти безкрайно. Навсякъде, където има солена вода или където е имало солена вода (дори преди милиони години), може да се произвежда сол, така че … да, по-голямата част от Земята! Някои от по-интересните са:

Персийска сол със син диамант – извлечена от солни мини в провинция Семман в древна Персия (сега Иран). Минералното съдържание на тази уникална сол образува малки сини петна върху някои от кристалите.

Дълбоководна морска сол Kona – водата за нея се извлича от дълбочини около 700 м от Хавайското крайбрежие и след това се изпарява на слънце. Тази сол има само 78 процента натрий и има много чист вкус, въпреки богатото си минерално съдържание.

Морска сол на люспи от Аляска – събира се директно от морската вода около Ситка, Аляска и има хубави, бистри, чупливи люспи.

Сол от новозеландското езеро Грасмир – водата за нея се просмуква  от дълбокия океан през  морските езера, заобикалящи езерото Грасмир. В края на лятото солената кора се вдига от дъното на водоемите и се събира.

Корейска согеева сол – използва се за приготвяне на кимчи. Изпарява се слънчево на малък остров край бреговете на Корея и прилича на малки кубчета.

Антарктическа морска сол – Антарктическите води се пренасят до западното крайбрежие на Африка от течението Бенгела, след което преминават през подземен водоносен хоризонт от където се изпомпват и се изпаряват под  африканското слънце, съчетано със силни офшорни ветрове.

Ако казаното до тук е достатъчно за да гледате на солта като нещо повече от обикновена подправка, то е време да разгледате нашия асортимент от соли. Направете го сега!