Говеждо – 10 най-добри стека за скара

Най-добрите стекове от говеждо

Малко неща са по-добри от правилно приготвената пържола от говеждо на скара. Опушена, сочна, с леко хрупкава коричка, това е ястие, достойно за празненство, но достатъчно бързо и лесно за приготвяне за обикновена вечеря.

Преди да запалите скарата, трябва да подготвите своето месо. За най-добрите пържоли за скара може да се доверите на говеждото месо. Сега ще ви покажем 10 различни разфасовки месо. Всяка от разфасовките по-долу ще ви осигури перфектна текстура, вкус и аромат.

Rib-eye Steak – Риб Ай Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Пържолата с ребро е може би най-хубавата от всички говежди пържоли, предлагайки комбинация от луксозна нежност плюс голям плътен вкус. Независимо дали ще изберете версията без кост или с кост, риб ай стековете са идеалните кандидати за скарата. Приготвя се на средно силен огън, докато достигне желаната степен на изпичане.

Strip Steaks – Стрип Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Наричана Ню Йорк стрип, Канзас Сити стрип, пържола от телешкото каре е толкова великолепна, колкото пържолата с ребро. Пържолите от карето могат да съдържат по-интензивен вкус от риб ай стека, вероятно за сметка на нежността, но има толкова много променливи – включително отлежаване и мраморност. Дори и рядко се среща версия с кост.

Tenderloin Steak – Тендерлойн Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Телешкото бонфиле е най-нежното и скъпо говеждо месо. Този дълъг, с форма на молив мускул се намира дълбоко в говеждото късо кръстче, където избягва по-голямата част от тежкото натоварване, което може да направи пържолата жилава. Недостатъкът? Не е особено ароматна. Разфасовките от заострената част на „молива“ са мястото, където получаваме филе миньон. По-ниското съдържание на мазнини може да ги направи сухи, ако се препекат.

Porterhouse Steak – Портерхаус Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Портерхаус пържола е напречно сечение на говеждото късо бонфиле, взето от края на задната част на тялото. Стека се отличава със сечението на гръбначния стълб, който е с формата на буквата „Т“. То съдържа в себе си два стека. От едната страна  контрафилето, от другата страна бонфилето. Това ще ви струва доста ако хапвате навън, но можете да приготвите пържолата и на скара у дома за малка част от цената.

T-Bone Steak – Т-Боун Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Т-боун стековете много приличат на портерхаус пържолите, само че се изрязват леко по-напред от тялото на кравата и съдържа по-малко бонфиле в сравнение с портърхаус.  Тъй като Т-боун стековете са отдалечени по-далеч от кръста, мускулът в тях е малко по-нежен, отколкото в портерхаус.

Skirt Steaks – Скирт Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Скърт стека е тънка дълга част от коремните части на животното. Това е един от най-вкусните стекове с набраздена структура и ниска стойност на мазнини. Месото в тази част е изключително ароматно, но за сметка на това е много жилаво. Стига да се приготви правилно това не е проблем. Тайната е в много бързата обработка. Някой го пекат дори директно върху въглените. Важно е да се подчертае, че трябва да се внимава при рязане, тъй като трябва да се нареже срещу жилите.

Top Sirloin Steaks – Сирлойн стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Най-добрите пържоли от контрафиле представляват комплекс от цена, вкус, аромат и структура. Взета от разрез на говеждо контрафиле, което се намира от долната част на гърба до тазобедрената кост, пържолата от контрафиле е една идея по-малко крехка от колегата си -бонфиле. Въпреки това е достатъчно крехка за скара, но единствено трябва да внимавате да не я препечете, което ще я направи доста твърда и суха.

Flank Steaks – Фланк стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Великолепен и нестандартен стек с тегло от близо килограм, подходящ за неделен обяд на цялото семейство или за приятна вечеря с приятели. Фланк стека много прелича на Скърт стека, тъй като и двете са разфасовки говеждо месо, взети от коремните мускули или долната част на гърдите. Това прави фланк стека едновременно ароматен, но и жилав ако не се приготви правилно. Също като скърт стека трябва да се приготвя бързо на силен огън и да се реже срещу сухожилията.

Chuck Eye Steaks – Чък Ай Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Понякога наричани “Риб ай стек за бедни”, тези пъжоли много наподобяват вкуса и структурата на риб ай стека. Причината е ясна! Тези пържоли се режат от петото ребро, докато риб ай стека се разфасова от шесто до дванайсто ребро. От една крава излизат само две такива пържоли. Чък Ай стека се готви сходно с Риб Ай стека – от 4 до 5 минути на страна.   

Flat Iron Steaks – Айрън Стек

© Don-Chef BBQ | https://don-chef.com

Тази пържола се разфасова от раменната част на предните крайници. Това е по-нискобюджетна пържола от Риб Ай стека и Стрип стека, но за сметка на това не отстъпва по-вкус и аромат.

Коя пържола от говеждо е любимата ви?

Която и пържола да приготвите ще бъдете наистина удовлетворени! Вкуса и аромата на тези стекове е ненадминат! Кой е твоя любим стек?

В случай, че изберете изберете какво да приготвите, ето нещо полезно да прочетете, преди да запалите барбекюто! ТУК>>