Риба на барбекю за Никулден

Don Chef whole trout on wood

Готвенето на риба на барбекюто може да бъде изключително трудно и е малко по-специално, отколкото просто печене на бургери и наденички. Сервирани цели или на филе, има редица различни риби, които подхождат на опушения, наситен аромат, който придава барбекюто. Всъщност, ако се замислим, практически всяка риба може да бъде приготвена по този начин.

Основни моменти в приготвянето на риба на барбекю

Поради широкия асортимент от налични риби има няколко съображения, които трябва да предвидим. Барбекюто, което използвате, има значение – ако използвате барбекю с широко разположена решетка, готвенето на малки, деликатни рибни филета ще бъде наистина много сложно, освен ако не ги увиете във фолио или не ги поставите в кошница с незалепващо покритие. По-фината решетка ще улесни приготвянето на риба, но винаги помнете съветите на Нейтън Утлау – гответе риба само на много силен огън и обилно намазана с олио преди готвене, така че кожата да не се разкъсва. Почистването на решетката за скара преди готвене също ще помогне да се предотврати залепването.

Техники за печене на риба

Ако готвите филета директно върху скарата, изберете риба, при която кожата и месото са доста здрави и могат да се противопоставят на топлината – помислете за сьомга, камбала или морска риба. Уверете се, че кожата на всяка риба, която използвате по този метод, е обилно намазана и подправена със сол – това помага да се предотврати залепването и придава на кожата чудесен свеж, вкусен завършек. Един добър начин за приготвяне на по-деликатни филета, като лаврак или писия, е да ги увиете във фолио, като ги поръсите с вода и ароматни билки. Това помага да се защити месото и леко да се запари рибата по време на готвене.

Печенето върху кедрова дъска е сравнително нов метод за приготвяне на храна, но в същото време е интересен и приятен. Чрез кедровите дъски печенето на зеленчуци и риба става изключително лесно. Придават се на храната много специален вкус и аромат. Повече този метод можете да прочетете ТУК>>

Един от най-добрите и най-прости начини за приготвяне на риба на барбекюта е да я оставите цяла – целият лаврак или шаран се приготвят изключително лесно, а костите помагат да се придаде допълнителен вкус месото. Скумрия, пъстърва или червен кефал обикновено са най-добрата риба за готвене цяла. Те са широко достъпни и отговарят на много вкусни гарнитури и не изискват твърде много подготовка.

Каква риба да приготвим за Никулден?

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на масата е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони.

Тази година ще ви предложим малко по-нестандартен начин за приготвянето на една от най-популярните на този празник риби. За този метод споменахме малко по-горе. Ще са ни необходими две неща Кедрова дъска и барбекю. Печенето на пъстърва на скара е един от най-добрите начини да се насладите на тази риба, а пъстървата, която се пече на кедър, е още по-добра. Печенето върху парче дърво е интелигентен метод за готвене, тъй като не е нужно да се притеснявате, че рибата няма да може да се обърне или ще се разпадне на скара.

Начин на приготвяне

Димът от дървото наистина засилва вкуса на рибата, без да доминира над този на пъстървата. Преди да поставим дъската над огъня е необходимо да я накиснем поне час във вода. Останалите съставки са:

Намажете леко вътре и отвън пъстървата със зехтин. Подправете вътре с Барбекю сол и напълнете с лимонови резенчета и копър. Поръсете рибата с Италиански микс подправки Spizing. Поставете напоената кедрова дъска върху скара на директен среден огън. Когато кедровата дъска започне да пуши, поставете риба върху дъската. Печете около 15 минути или докато месото започне да се отделя лесно от костите.

Ако нямате необходимите съставки или оборудване, може да го намерите тук:

Италиански микс подправки Spizing

Барбекю сол Spizing

Кедрова дъска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *